donderdag 31 maart 2011

Waarom (geen) goud

Beste lezer,

Op sommige momenten weet een belegger niet goed wat hij met zijn geld moet doen. Dit is zo'n moment, ik zit voor 11% van mijn, voor beleggen geschikt, vermogen in cash en ik weet niet goed óf en waarin ik het moet beleggen. Wel weet ik dat zo doorgaan geld kost.

Cash

Er kleven namelijk wat nadelen aan cash. Als eerste rendeert het niet of nauwelijks, 0% op een beleggingsrekening en 2-2,5% op een spaarrekening. Ten tweede krijg je wel elk jaar te maken met inflatie waardoor je minder kunt kopen van hetzelfde geld. En op de laatste plaats en alleen als je wat meer centen hebt, mag je elk jaar vermogensrendementsheffing betalen. Kortom, als je er niet op achteruit wil gaan, dan moet je wat anders verzinnen.

Aandelen

Je kan dan natuurlijk in bedrijven gaan beleggen. Dit doe ik dan ook het liefst maar er is echter een probleempje op dit moment. Ik heb mezelf hele simpele voorwaarden gesteld die in onderstaand filmpje naar voren komen (niet letten op 1,2,3,5 aub, kon geen beter filmpje vinden).
Het probleem zit hem in de laatste voorwaarde. Ik kan geen bedrijf vinden die ik tegen een goede prijs kan kopen, waardoor ik met cash blijf zitten.

Goud

Daarom ben ik over goud gaan denken. Goud lijdt namelijk niet onder inflatie. Minpuntje is echter: het rendeert ook niet, of zoals Buffet dat zo mooi verwoordt in een artikel van de Wall Street Journal:

Mr. Buffett said that gold, oil and art are investments that don't produce any income or product. So, investors who buy these are counting on them becoming more attractive to other people in the future. "That's a whole different game" compared to investing, said Mr. Buffett.

He said if all the gold in the world could be condensed, it would be a cube which was 67 feet on all sides -- enough to fit a large auditorium. But what can you do with this cube? "You can fondle it," said Mr. Buffett, or stare at it, but it will not produce any returns. "You're betting on the price of the asset not on the productivity of the asset," said Mr. Buffett.

Een andere manier om er tegenaan te kijken is om goud te zien als een munteenheid zoals David Einhorn dat doet:

“You could hold dollar, you could hold yen, you could hold euro, you could hold pound or you could hold gold.”
I could not agree more with this assessment if you wanted to hold something more durable than a paper currency that can be “printed away”. Think Zimbabwean dollar.

Doordat beide mannen waar ik veel respect voor heb zoveel van mening verschillen dacht ik het aan een derde belegger te vragen. Zijn naam is Phil Town, schrijver van twee boeken en een blog over beleggen. Op zijn blog heeft hij dan ook antwoord gegeven op mijn vraag: Moet ik goud kopen om mezelf te beschermen tegen inflatie? Vooral nu overheden zoveel geld printen.


Om eerlijk te zijn, na het antwoord weet ik nog steeds niet wat ik het beste kan doen. Naja, dat is beleggen. Zekerheid heeft zijn prijs.

Met vriendelijke groet,

Jaap van Duijn

2 opmerkingen:

  1. Goud hoeft niet te renderen. Het rendement zegt namelijk iets over hoe risicovol de investering is. Hoe hoger het rendement hoe risicovoller. Denk maar eens aan Portugese staatsobligaties: 8%-9% rendement, daarmee ook zeer risicovol. Goud is niet risicovol en daarom geen rendement. Goud is geld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha fijn, een reactie. Bedankt daarvoor. U wijst mij op iets interessants en als u het niet erg vindt dan ga ik daar in een volgend artikel op in.

    BeantwoordenVerwijderen