woensdag 25 januari 2012

Berkshire Hathaway: 70+ bedrijven in de aanbieding

Berkshire Hathaway (BRK.A/BRK.B) is een van de bedrijven die ik al jaren volg en sinds deze week mede-eigenaar van ben. De wereldberoemde Warren Buffett (ook als zangtalent) is er sinds 1965 de CEO, President en Chairman en samen met Charles Munger hebben ze Berkshire tot een conglomeraat gemaakt dat nu meer dan 70 verschillende bedrijven telt, of zoals het in het jaarverslag staat:


Berkshire Hathaway Inc. is a holding company owning subsidiaries that engage in a number of diverse business activities including property and casualty insurance and reinsurance, freight rail transportation, utilities and energy, finance, manufacturing, services and retailing. 

Berkshire en al haar dochters goed leren kennen lijkt misschien lastig door de hoeveelheid dochters. Maar door het jaarverslag en de beroemde management letter is het voor de lezer/ aandeelhouder niet moeilijk en af toe zelfs vermakelijk om goed op de hoogte te blijven van het bedrijf.

Leiding

Het concern wordt erg decentraal geleid:

Operating decisions for the various Berkshire businesses are made by managers of the business units. Investment decisions and all other capital allocation decisions are made for Berkshire and its subsidiaries by Warren E. Buffett, in consultation with Charles T. Munger. 

Dat Berkshire erg decentraal is ingesteld betekent dat het niet veel zou uitmaken voor de bedrijven als Buffett (geboren in 1930/ 81 jaar) en Munger (geboren in 1924/ 88 jaar) moeten stoppen met hun werkzaamheden. Daarnaast zullen 3 personen de investment decisions op zich nemen. 2 van deze posities zijn al ingevuld door Todd Combs en Ted Weschler. Beide goede beleggers die met hun hedge-fund  flinke rendementen hebben laten zien.

Prijs & Waarde

Voor het inschatten van de waarde van Berkshire (het precies berekenen is onmogelijk) is het lezen van de management letter een must. Onder het kopje Intrinsic Value - Today and Tomorrow heeft Buffett uitgebreid besproken hoe dat aangepakt moet worden. Mocht je willen zien hoe, op basis van de door Buffett gegeven cijfers, een andere grote value-belegger dit heeft aangepakt dan  is de presentatie van Tilson Funds de aangewezen gelegenheid. Hier worden ook de geschiedenis, de verschillende bedrijven, de laatste beleggingen van de afgelopen jaren, de cijfers en de risico's besproken.

Het resultaat van de eerder genoemde berekening, zelfs met conservatie maatstaven zoals een koerswinstverhouding van 10 (Buffett schijnt zelf 12 te gebruiken, zie presentatie) is dat Berkshire ruim onder haar intrinsieke waarde noteert. Daarbij verwacht ik (altijd oppassen!) dat Berkshire over de lange termijn een beter rendement zal laten zien dan de markt. Het bedrijf is simpelweg te groot om de 20,2% rendement te laten zien die het sinds 1965 gemiddeld heeft behaald.
Disclosure: Long in Berkshire Hathaway (B, A kost ongeveer $118,000)

Dit artikel moet, net als al mijn artikelen, niet gezien worden als een beleggingsadvies. Maar mocht je gaan beleggen (in het algemeen, niet in Berkshire) dan zou ik adviseren om toch eens de management letters te lezen. Ze zijn goed te lezen en erg leerzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten