maandag 28 februari 2011

Terugblik op 2010: Samen met een hedgefund-manager beleggen

Beste lezer,

In mijn artikel over Technische Analyse vertelde ik dat ik had gehandeld in het aandeel Ensco International (ESV). Ensco heeft boorplatformen (rigs) die ze over de hele wereld verhuren. Het bedrijf kwam ik tegen in 2009 toen het een koers/winstverhouding (k/w-verhouding) had van nog geen 5. Dit kwam doordat op de top van de markt in 2007 de markt voor boorplatformen bijzonder krap was waardoor de klanten van Ensco dure contracten sloten die tot in 2008 liepen. Vandaar de hoge winst over het jaar 2008 en de lage k/w-verhouding in 2009.

Een cyclisch bedrijf als Ensco zou natuurlijk in de jaren na 2008 veel lagere winsten behalen voordat deze weer richting de recordwinst gaan. Het bedrijf noteerde in 2009 echter ook niet heel ver van zijn eigen vermogen per aandeel. Dit terwijl Ensco regelmatig een oud boorplatform verkoopt en daar dan een boekwinst op maakt van soms 50% van de boekwaarde. Kortom, redenen genoeg voor mij om vanaf augustus 2009 in Ensco te handelen.

Deepwater Horizon oil spill

Tot april 2010 steeg het aandeel van ± $38 tot ± $52, een winst van 36%.  Maar daar kwam verandering in toen op 20 april 2010 het boorplatform Deepwater Horizon van de concurrent Transocean ontplofte. Het aandeel daalde daarna doordat boorprojecten in de Golf van Mexico werden stopgezet, er geen nieuwe vergunningen tot boren werden verleend en de verzekeringen voor boorplatformen waarschijnlijk zouden stijgen. Ook al had Ensco niks met de ramp te maken, de gevolgen ervan zou ook Ensco treffen.

Value investors

Als een bedrijf of een hele sector in het nieuws staat dan kan je er donder op zeggen dat ze de aandacht trekken van beleggers. Internet-gerelateerde bedrijven trokken eind jaren negentig de aandacht van growth-beleggers die op zoek waren naar succesverhalen en de oliesector kreeg de aandacht van value-beleggers die op zoek waren naar aandelen die gewaardeerd werden alsof morgen de zon niet meer op zou komen.

David Einhorn

Dit gebeurde ook bij Ensco. In het tweede kwartaal van 2010 maakte hedgefund Greenlight Capital dan ook bekend dat ze een positie hadden opgebouwd. De manager van Greenlight, David Einhorn heeft een uitzonderlijke performance achter zijn naam staan met een jaarlijks rendement van 22% sinds 1996 en ik ben dan ook blij dat hij long in Ensco zit. Einhorn is namelijk een fondsmanager die ook short in aandelen zit. In juli 2007 ging hij short in Lehman Brothers, in september 2008 was de bank failliet.

Maar goed, Einhorn zit long en legt zijn positie ook uit in zijn shareholders letter van 16 juli 2010:

Ensco plc (ESV) is an offshore contract oil drilling company operating a large fleet of shallow water jack-up rigs and a small but new fleet of deep water rigs. The Deepwater Horizon oil spill and resulting 6-month drilling moratorium in the Gulf of Mexico caused significant share price declines throughout the sector. ESV was not involved in the horrible accident, which should not materially impact the company's long-term potential. ESV has approximately $7 per share in net cash and a tangible book value of $37.50 per share. The shallow water drilling business, which is unaffected by the drilling moratorium, generates $4.00 per share in unlevered mid-cycle earnings and $8.00 per share in peak earnings. At the Partnerships' average cost of $39.41 per share, we appear to be getting the shallow water fleet at a low value and the deepwater fleet (in which ESV has thus far invested over $15 per share to build and should add $2.00 and $4.00 to mid-cycle and peak EPS respectively) for free. 


Bevestiging

Als belegger zoek ik altijd naar bevestiging dat ik de waarde van bedrijven enigszins goed heb berekend. Hierbij kunnen de acties van ervaren beleggers bij helpen maar ze hoeven niks te garanderen.

Look-a-like

Ensco lijkt veel op een ander bedrijf in mijn portefeuille, namelijk Tidewater (TDW). Tidewater is ook actief in de oliesector en heeft dus ook een klap gekregen van de olieramp. Het heeft echter geen boorplatformen maar (bevoorradings)schepen. Toevallig lag er net een schip van Tidewater naast de Deepwater Horizon ten tijde van de ramp waardoor de meeste werknemers van het boorplatform gered konden worden.

In tegenstelling tot bij Ensco is er bij Tidewater geen value-belegger gaan kopen na de ramp. Heel erg is dat niet. Het aandeel is harder gestegen dan Ensco en komt steeds dichter bij mijn koersdoel.

Als laatste wil ik in dit artikel een website meegeven. Op www.gurufocus.com kan je erachter komen welke value-beleggers in welke aandelen beleggen. Ik gebruik de site voor ideeën en informatie maar er staan ook goede columns op.

Met vriendelijke groet,

Jaap van Duijn

PS. De situatie rond Ensco is de afgelopen tijd behoorlijk veranderd omdat ze een overname bekend hebben gemaakt. Wat hiervan de gevolgen zijn voor de waardering zal in een ander artikel terugkomen.

Disclosure:

Zowel in Ensco als in Tidewater heb ik een long-positie. Dit artikel heb ik geschreven om mijn redenering achter een aankoop te openbaren. Het is geen advies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten