donderdag 1 september 2011

US treasuries: toch maar niet shorten

In het vorige artikel gaf ik aan waarom de rente op Amerikaanse obligaties omhoog zou moeten gaan waardoor het winstgevend zou zijn om nu de obligaties te shorten. Vandaag zal ik in dit artikel een aantal redenen geven waarom shorten niet zo'n verstandig idee zou zijn.

Met de eerste reden die ik geef heeft de markt op dit moment te maken. Het lijkt niet uit te maken wat er gebeurt met begrotingstekorten en staatsschulden. Als beleggers bang zijn dan worden Amerikaanse obligaties gezien als een veilige haven en daalt de rente. Op dat moment maakt het hen niet uit dat de rente laag is, ze zijn al blij dat ze hun som in zijn geheel terug krijgen.


Een tweede reden waarom ik geen Amerikaanse staatsobligaties zou shorten, is dat er (weer) een koper van de obligaties kan komen die onuitputtelijke reserves heeft. Deze koper (de Amerikaanse Federal Reserve) koopt de laatste jaren enorme partijen obligaties op die ze bekostigen met het printen van dollars. Deze situatie lijkt mij onhoudbaar en het kan zelfs hyperinflatie veroorzaken, maar toch neem ik het niet graag op tegen de Fed.

De derde reden gaat in op inflatie. Ik noemde het in mijn vorige artikel al, maar de vraag is of die inflatie wel zo hoog wordt als gevreesd. De kans bestaat namelijk dat een recessie de inflatie de grond in zal drukken. Dalingen in grondstoffen, zoals bijvoorbeeld olie, kunnen voor een lagere inflatie zorgen, waardoor obligatiemarkten ook niet om een hogere rente zullen vragen.

De laatste maar misschien voor mij wel belangrijkste reden om Amerikaanse obligaties niet te shorten is het feit dat ik geen idee heb welk niveau de rente wel zou moeten zijn. Als ik nu tot de conclusie zou komen dat de rente te laag is en ik zou gaan shorten, dan zou ik geen idee hebben wanneer ik uit zou moeten stappen.

Het lijkt me dan ook beter om naar zaken te kijken die ik wel begrijp.


P.S. er is nog iemand achter gekomen dat het shorten van de Amerikaanse obligaties pijnlijk kan zijn: Bill Gross.
Disclosure: geen positie in Amerikaanse obligaties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten