dinsdag 24 april 2012

Leucadia National Corporation

Leucadia National Corporation (LUK) wordt ook wel de mini-Berkshire Hathaway genoemd. Sinds 1979 is het eigenvermogen per aandeel met gemiddeld 18,5% gegroeid. Een mooie prestatie.

Tussen Berkshire en Leucadia zitten echter grote verschillen. Berkshire heeft grote verzekeringsactiviteiten en haar float wordt meestal belegd in grote concerns zoals Coca-Cola en IBM. Leucadia heeft geen verzekeringsactiviteiten maar financiert haar activiteiten uit eigen en vreemd vermogen. Het is ook veel kleiner dan Berkshire waardoor ze niet gebonden is aan de grote bedrijven. In theorie moet het dus makkelijker zijn voor Leucadia om een hogere groei te realiseren.
Het aandeel kocht ik ongeveer tegen de boekwaarde van 31-12-11. De intrinsieke waarde van het bedrijf is naar mijn mening minstens de boekwaarde van $25.24 waarbij het waarschijnlijk is dat deze waarde na het eerste kwartaal hoger lag op 31 maart. Zo zijn bijvoorbeeld de beleggingen in Jefferies (JEF) en Mueller (MLI) sinds begin dit jaar met 19% en 15% gestegen.

Het aandeel is dus niet overgewaardeerd maar ik zeg ook niet dat het ontzettend ondergewaardeerd is. Mijn besluit om in Leucadia te beleggen vind zijn grondslag dus niet daar. Het is meer het managementteam en haar waarde georiƫnteerde benadering dat mij het bedrijf doet kopen. Het team heeft, zoals ik in de eerste alinea al vertelde, een prima prestatie geleverd en naar mijn mening zullen zij ook in de toekomst hun uiterste best doen om een mooi rendement aan de aandeelhouders te laten zien. Belegger Bruce Berkowitz (7,5% in LUK) zegt bijvoorbeeld over Berkshire en Leucadia:
There's one critical element to both of those companies. They've made a tremendous amount of money for their shareholders. And, leopards don't change their spots. I think they'll still do quite well.


Leopards don't change their spots. Dat kan dan wel zo zijn maar het managementteam kan wel veranderen. Zowel bij Berkshire als bij Leucadia. Chairman Cumming (71) en President Steinberg (68) zijn beide op leeftijd en Cumming heeft in de laatste Letter from Chairman and President laten weten dat hij in 2015 zal aftreden. President Steinberg zal misschien niet veel later weggaan.

Intern wordt echter al hard gewerkt aan een successieplan. Zo is Justin Wheeler (40) in maart tot Vice President en Chief Operating Officer benoemd. Wheeler zit sinds 2000 bij het bedrijf en heeft daarbij al bijgedragen aan de successen van de laatste jaren (zie 2011 letter). De keuze voor Wheeler door de President en Chairman is een belangrijke geweest. De President en Chairman zijn namelijk flinke aandeelhouders, Cumming heeft 9% van de aandelen in handen en Steinberg 10%. Het is dus in hun belang om de beste man voor de baan te vinden die dezelfde waarde georiƫnteerde benadering heeft.

Kortom, ik heb een bedrijf gekocht met een hoop vertrouwen in het leveren van goede prestaties door het huidige en nieuwe management. Of zoals Berkowitz in een ander interview zei:
You have to have a little blind faith with Leucadia, like with Berkshire Hathaway. You can't predict what they will do. You measure what they have versus what you pay for it, and make a determination as to whether you will get the future for free. Of course, you have to assume the future is going to be good.
Tip: lees de letters from Chairman and President. Ze zijn een aanrader.

Disclosure: long in Leucadia National Corporation

Geen opmerkingen:

Een reactie posten