donderdag 23 juni 2011

Information about Cisco

Beste lezer,

Vorige week heb ik een belang genomen in Cisco Systems, Inc. (CSCO). Het bedrijf uit Californië (San Francisco) ontwikkelt en verkoopt een grote variëteit aan netwerkapparatuur en is marktleider in verschillende sectoren waarin zij actief zijn.

In 2000, ten tijde van de internet boom, had het bedrijf de hoogste marktwaarde ter wereld. Van de meer dan $500 mrd toen is nu nog ±$85 mrd over. Is het dan zo slecht gegaan met Cisco de afgelopen 10 jaar?


Niet bepaald. Sinds 2001 is het eigen vermogen verdubbeld, de omzet verdubbelde bijna en de winst is vorig jaar op een record uitgekomen van $7,7 mrd. Mr. Market was gewoon in 2000 iets te enthousiast en vond dat Cisco meer dan 40 keer de omzet van 1999 waard was. Ondanks goede bedrijfsprestaties moest het aandeel wel teleurstellen.

Cisco nu

Zoals ik al zei is Cisco op vele gebieden marktleider. Dit neemt niet weg dat de competitie hierdoor minder is. Het bedrijf heeft vele concurrenten en op het moment zijn deze vaak goedkoper. De aandelenmarkt is daarom niet gerust over de positie van Cisco. Marges zullen waarschijnlijk dalen als ze het marktaandeel willen behouden.

Een ander punt waarom de markt nu negatief over Cisco is, is dat overheden niet zo happig zijn om geld uit te geven. Iedereen bezuinigt en aangezien het bedrijf 70% van de overheidsmarkt in handen heeft waaruit 20% van de omzet komt, is dit nogal een domper.

Intern

Binnen het bedrijf zijn er ook enkele punten waar de markt niet zo blij mee is. Ten eerste is de managementstructuur die de CEO een paar jaar geleden heeft geïmplementeerd een drama. De vele commissies en besturen zorgen voor bureaucratie waardoor het tijden duurt voordat er beslissingen worden genomen. Dit heeft tot gevolg gehad dat talentvolle werknemers uit frustratie hun heil ergens anders zijn gaan zoeken.

Het tweede punt is dat veel beleggers de CEO John Chambers liever zien vertrekken omdat hij fouten maakt zoals bovenstaande. Chambers laat echter weten nog minstens een paar jaar te blijven. Hij probeert zijn fouten wel goed te maken door de managementstructuur te verslanken en vele commissies op te heffen. Ook moet een kostenreductie van $1 mrd de marges van het bedrijf versterken.

Wat mij betreft kan Chambers nog wel een paar jaren blijven. Deze man zorgde ervoor dat Cisco groeide van $1,5 mrd omzet in 1995 tot $40 mrd nu. Mensen maken fouten maar Chambers heeft voor Cisco ook een heleboel goed gedaan.

Prijs

Het aandeel Cisco is naar mijn mening goedkoop. Het bedrijf is een marktleider en is niet afhankelijk van 1 product of van 1 leverancier. De balans is bovendien ijzersterk met een netto cash positie van ±$25 mrd waardoor je een kleine 8 keer de winst betaald als je de cash van de aandelenkoers aftrekt. Deze winst wordt ook nog eens gezien als 'depressed' wat Cisco dus allesbehalve duur maakt.

Met vriendelijke groet,

Jaap van Duijn

Disclosure:

Long in Cisco

Geen opmerkingen:

Een reactie posten