donderdag 11 april 2013

Het eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zit er weer op en op de AEX na, lieten de aandelenbeurzen mooie rendementen zien. Of de markten verder op zullen lopen in de rest van het jaar is natuurlijk de vraag. De Chairman en CEO van Fairfax Financial Holdings (TSE: FFH) Prem Watsa schreef in het jaarverslag:


"Total debt (private and government) as a percentage of GDP in the U.S., Europe and the U.K. are at very high levels, thus limiting the options available to governments. Deleveraging in the private sector has only just begun. In spite of the significant deficit spending in the U.S. and Europe, high levels of unemployment prevail in both areas and economic growth continues to be very tepid. In fact, Europe and the U.K. appear to be heading for another recession. The markets are ignoring this as they believe the Fed and the European Central Bank will bail us out – again! ... In spite of QE1, QE2 and recently QE3, the economic fundamentals remain weak while stock markets and bond markets are back to near record levels, leading Gary Shilling, one of the best economists we know, to call this “the grand disconnect”. This “disconnect” or gap will be closed by either economic fundamentals rising to meet the financial markets or the markets coming down to meet the fundamentals."


 Mijn portefeuille:
  • In het eerste kwartaal zijn alle jaarverslagen voor 2012 gepubliceerd. Ik wil hier niet zeven jaarverslagen in een artikel kopiëren, maar ik zal wel bij enkele bedrijven laten zien waar ik naar keek toen ik het verslag las. Het eerste bedrijf is Fairfax. Ten eerste is de 'letter to shareholders' waarvan ik hierboven een stuk heb gekopieerd erg goed. Hier wordt op een duidelijke manier verteld wat er speelt rond het bedrijf en wat de belangrijke cijfers zijn, zoals bijvoorbeeld de kapitaalpositie en de underwriting profit. Daarnaast kijk ik bij Fairfax en bij andere verzekeraars zoals Berkshire Hathaway (BRK-B) en HCC Insurance (HCC) wat de looptijd is van alle obligaties in portefeuille. In de huidige periode van lage rentes is het verleidelijk om langer lopende obligaties te kopen om de rente-inkomsten op peil te houden. Als dan de inflatie stijgt dan kan blijken dat de obligaties eigenlijk veel te weinig rente geven om dat te compenseren. Ik zie dan ook liever dat de gemiddelde looptijd van een portefeuille minstens gelijk blijft en nog liever daalt. Een daling van de rente-inkomsten neem ik op de korte termijn voor lief. Bij Fairfax gaan ze de goede kant op (klik op tabel voor groter formaat): 

  •  Berkshire had nieuws in het eerste kwartaal:
    • Ten eerste namen ze samen met 3G Capital Heinz over. 3G heeft al een paar successen achter haar naam staan met Burger King en Anheuser-Busch Inbev. Zij zullen het management van Heinz op zich nemen terwijl Berkshire vooral als financier zal dienen met $8 miljard voor preferente aandelen (9% dividend) en $4 miljard voor 50% van de aandelen.
    • Het tweede nieuwtje gaat over de warrents van Berkshire in Goldman Sachs en General Electric. Dit waren een soort call-opties met een bepaalde looptijd en uitoefenprijs. Het idee was dat Berkshire een bepaald aantal aandelen mocht kopen tegen deze prijs. Dit is nu verandert. Op de afloopdatum zal worden gekeken of de koers van Goldman en GE hoger staat dan de uitoefenprijs. Indien dit het geval is zal dit verschil maal het aantal aandelen die Berkshire mocht kopen worden uitgekeerd in nieuwe aandelen Goldman en GE. Berkshire hoeft dus niet méér geld in de bedrijven te investeren en de verwatering bij Goldman en GE zal ook meevallen.
  • Vorig jaar liet ik een tabel zien van de orderportefeuille van Ensco (ESV) op 31 december 2011. Hieronder heb ik die nog eens overgenomen en de omzetcijfers van 2012 en de orderportefeuille van 31 december 2012 daaronder gezet (klik op tabel voor groter formaat). (Ter informatie: Deepwater en Midwater worden voortaan samengevoegd in Floaters) Met onderstaande tabel kan je het verschil zien tussen de orders van 2012 en de werkelijke omzet in dat jaar. Ook valt nu op te maken hoe in een jaar de orders voor de jaren 2013 en verder, zijn toegenomen. Als laatste wil ik er op wijzen dat in 2011 een omzet van $2842,7 mln zorgde voor $3,08 winst per aandeel en dat in 2012 een omzet van $4300,7 zorgde voor $5,04 winst per aandeel. Uit deze informatie kan je enigszins opmaken wat de komende jaren gaan brengen.
  • De overname van Jefferies door Leucadia National (LUK) is afgerond. Voordat dit gebeurde is ook de spin-off van Crimson Wine Group (CWGL) afgerond. Het schijnt dat er tussen Jefferies en Leucadia een meningsverschil bestond over de waarde van deze wijngaarden. Jefferies dacht dat ze niet meer waard waren dan de boekwaarde, waartegen het bedrijf ook naar de beurs ging, terwijl Leucadia denkt dat de waarde van de landgoederen zal stijgen in tijden van inflatie. Het was belangrijk dat de partijen tot een overeenkomst van de waarde van Leucadia kwamen omdat de overname van Jefferies werd betaald met aandelen Leucadia. Aangezien ze niet tot een overeenkomst konden komen over de waarde van Crimson besloten ze tot een spin-off van de aandelen Crimson, voordat de overname werd afgerond. Tot zover het verhaal achter het ontstaan van deze positie. Op dit moment maakt het  0,3% van de portefeuille uit en dat maakt het niet aantrekkelijk om er veel tijd in te steken. De keuze is dan: meer kopen of alles verkopen. Om eerlijk te zijn heb ik weinig kennis van grondprijzen, de wijnindustrie en het management van Crimson. Mij is wel bekend dat de wijnindustrie erg competitief is en dat winsten vooral worden gemaakt als een wijngaard zo veel mogelijk produceert en daardoor schaalvoordelen behaalt. Dat is natuurlijk wat iedereen probeert en het gevolg is dat de wereld met onverkoopbare overschotten komt te zitten. In het geval van Crimson gaat het bovendien ook niet om sterk merken als bijvoorbeeld Moët of Petrus. Die kunnen nog een competitief voordeel hebben. Daarom zal ik de positie verkopen zodra Binck mij dat toelaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten