donderdag 4 oktober 2012

Het derde kwartaal, Leucadia en cash als call optie

Eigenlijk waren de laatste paar maanden bijzonder rustig. Pas in de laatste maand van het derde kwartaal kwam er nieuws van Leucadia National (LUK). Deze mini-Berkshire kocht ik in april van dit jaar voor ongeveer 1x de boekwaarde per aandeel. Sindsdien heeft het aandeel weinig gedaan, het staat zelfs een kleine 10% lager. Het bedrijf heeft echter in september niet stil gezeten. Op 19 september werd duidelijk dat het management een deal heeft gesloten met de Australische mijnbouwer Fortescue over een lening. Over deze lening was een ruzie ontstaan die nu wordt bijgelegd door het terugkopen van de lening door Fortescue. Hiervoor ontvangt LUK $715 mln. Daarmee komt de totale opbrengst uit de investering Fortescue op $2.86 mrd na een investering in de jaren 2006 en 2007 van $444 mln (voor meer details zie link). Dit is typisch een voorbeeld van waar het management van LUK toe in staat is.

Vijf dagen na het bovenstaande bericht kwam er weer nieuws over LUK. Dit keer hadden ze een deal gesloten met Mueller Industries, Inc. waarbij Mueller het belang van LUK in Mueller over zal nemen voor $427 mln. Deze investering bleek een kortere en niet zo succesvolle (beetje winst) te zijn geweest dan die in Fortescue. Wat wel interessant is, is dat LUK in een korte tijd ±$1,1 mrd heeft vrijgemaakt. Dit is ongeveer 20% van de marktwaarde van LUK en de vraag is nu natuurlijk: wat wordt er met het geld gedaan? Tot de opties behoren: teruggeven aan de aandeelhouders (dividend/ aandeleninkopen), schuldreductie of het maken van een nieuwe investering.

Een andere optie is natuurlijk dat zij het geld liquide en beschikbaar houden voor een eventuele latere investering. Veel beleggers hebben echter moeite om een groot deel van hun portefeuille liquide te hebben. Het levert tenslotte weinig op waardoor het moeilijk is om aan de kant te blijven staan. Stijgende aandelenbeurzen vragen veel discipline voor deze beleggers. Het is daarom erg interessant om te weten hoe andere beleggers daarmee omgaan. Een interview met schrijfster Alice Schroeder over hoe Warren Buffett tegen cash aan kijkt is dan ook erg interessant om te lezen. Ze vertelt onder andere: He thinks of cash as a call option with no expiration date, an option on every asset class, with no strike price. Lees verder na de link.Geen opmerkingen:

Een reactie posten